Piet en Klaas Carel Faber, zoons van een Haarlemse banketbakker, maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog meedogenloos jacht op Joden en verzetsmensen. Meer dan honderd mensen kwamen daardoor om het leven.
Niet alleen in Haarlem en omgeving maar ook in ’t Gooi, Groningen, Drenthe en Friesland. Na de bevrijding werden ze voor een aantal moorden berecht en gestraft. Veel van hun oorlogsmisdaden bleven echter tot nu toe verborgen.

In Faber & zoons vertelt historicus Jan de Roos hoe de Fabers in de jaren dertig felle NSB’ers werden. Piet en Klaas Carel werden nog fanatieker toen hun vader in 1944 werd geliquideerd door de verzetsstrijders Hannie Schaft en Jan Bonekamp. Zij gingen bij de Sicherheitsdienst werken op het beruchte Scholtenhuis in Groningen.

Piet Faber kreeg na de oorlog de doodstraf, Klaas Carel levenslang. Met hulp van zijn oudste broer Martin ontsnapte hij in 1952 op spectaculaire wijze uit de Bredase koepelgevangenis. Hij vluchtte naar Duitsland, dat weigerde hem uit te leveren. De Nederlandse justitie was laks en stapelde blunder op blunder. Daardoor leefde hij in vrijheid tot aan zijn dood in 2012.

Faber & zoons is een schokkend verhaal over verraad en wreedheden in oorlogstijd. Het is een eerbetoon aan de vele, vaak vergeten slachtoffers van Piet en Klaas Carel Faber. Dit indringende relaas geeft ook een beschamend beeld van falende overheden. Lees en huiver.

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Noord-Hollands Archief.

Een voorproefje...